Hvorfor lave hjemmesider med WordPress?

frihed + mulighed + værdi

Et par hurtige facts om WordPress

WordPress er et open source CMS, det udvikles og vedligeholdes af en gruppe kerneudviklere, men tusindvis af udviklere fra WordPress community bidrager til WordPress. Ifølge w3tecs.com har WordPress i 2019 en markedsandel på over 60% (kilde), næste CMS i rækken, Joomla, har til sammenligning 4,9%!!! Af alle verdens hjemmesider kører over 34% (kilde) på WordPress.

Knytnæve med wordpressring

 

Hvorfor er WordPress så populært?

I sin grundform er WordPress gratis og open source. Det betyder, at alle kan hente det, bruge det, ændre det, dele det og sælge deres ændrede eller videreudviklede version. Således findes der flere tusind gratis themes (designskabeloner) og plugins (tillægsmoduler) til WordPress. Ovenpå hele denne base af gratis software findes efterhånden en hel industri af webbureauer, som sælger premium themes og plugins, der gør det muligt at bygge hjemmesider, hvor kun fantasien sætter grænser.

Hvad betyder der for mig, som har en hjemmeside i WordPress?

  • Du ejer selv hele din hjemmeside, CMS, design og indhold
  • Du kan til enhver tid ændre eller udvikle alt på din hjemmeside. Den kan således vokse med dine behov
  • Fordi så mange bruger WordPress, er det nemt af få hjælp både fra professionelle, amatører og på Google
  • Der er stor konkurrence på udvikling af themes, plugins og webløsninger i WordPress. Det gør, at du får mere for dine penge, og hvis du ikke er tilfreds, så er der altid et alternativ

Er WordPress tungt og usikkert?

Fordi WordPress tilbyder ultimativ frihed til at udvikle din hjemmeside, så er det nemt for amatører og amatøragtige professionelle at forvandle en WordPress-side til noget skrammel. Det har somme tider givet WordPress et dårligt ry.

Sikkerhed

Fordi WordPress har så stor markedsandel, er det et populært mål for hackere. Samtidig bidrager det store community  og den omfattende industri af virksomheder omkring WordPress til at opdage og udbedre sikkerhedsbrister. Når WordPress sider hackes, skyldes det ofte, at det ikke er blevet opdateret, eller at man har udviklet siden i en retning, der gør den usikker. Det er rimelig enkelt og billigt at holde WordPress sikkert, hvis man ved hvordan.

Hastighed

Der er mange faktorer, der kan gøre en WordPress-side tung, og de fleste af dem skyldes, den måde siden bygges på, og hvordan indhold håndteres. Serveren som siden hostes på kan også gøre en stor forskel. Hvis det laves rigtigt, kan en WordPress-side sagtens opnå topkarakterer i hastighed.

Hvad er WordPress’ svage sider?

WordPress tilbyder ultimativ frihed til udvikling ,og dermed også frihed til at udvikle noget bras. Derfor kan en WordPress-løsning være mange ting, og det er ikke alt sammen lige godt. Det er især, når man vælger themes og plugins, at man skal se sig godt for, og skal du have en professionel løsning, så skal du vælge en professionel udvikler til at bygge din side!

Hvad er alternativet til WordPress?

Andre CMS’er du selv ejer

Der findes mange andre CMS’er end WordPress, både open source og closed source. Nogle kan være lige så gode som WordPress, men de er ofte dyrere og vanskeligere at vedligeholde og udvikle pga.  manglende konkurrence og/eller brugervenlighed. Der kan være særlige løsninger, hvor WordPress ikke er egnet, men i de fleste tilfælde, er WordPress det bedste valg for mange virksomheder.

Hostede løsninger

Der findes også en lang række såkaldte hostede løsninger f.eks. Wix, Bricksite, 123hjemmesider og webflow m.fl. En hosted løsning er en kombination af CMS og hosting. Du betaler typisk et månedligt abonnement for din hjemmeside.

Begrænsede muligheder

Du har kun de muligheder, som dette ene firma tilbyder. Du har ejerskab over dit indhold, men ikke design og CMS. Dine muligheder for at udvikle hjemmesiden er ofte begrænsede. Hostede løsninger tilbyder ofte meget begrænsede muligheder for at SEO-optimere, sikkerhedsoptimere og hastighedsoptimere.

Fordelen er, at du er forhindret i at lave noget seriøst juks, og der er nogle andre, der tager ansvar for opdatering og sikkerhed. Ligeledes tilbyder hostede løsninger ofte fri support. Den kan så være mere eller mindre god afhængig af firma.

Løsning til amatører

Hostede løsninger henvender sig især til kunder, der ønsker at lave deres egen hjemmeside (amatører) eller professionelle designere, der ikke kan kode, og ikke forstår ulempen ved en hostede løsninger.

Tilbøjelighed til ufin markedsføring og binding af kunden

Man skal ikke skære alle over en kam… MEN, jeg har mange gange oplevet at hostede løsninger lokker kunder i fælden med løfter om en gratis hjemmeside, og at det er nemt. Når kunderne så har brugt en oceaner af tid på at få lavet en hjemmeside, så viser det sig alligevel, at der en hage, som gør, at de er nødt til at betale. Hvis de ikke er tilfredse med deres produkt, eller den service/support de får, kan de ikke tage hjemmesiden med til en anden host, fordi de kun ejer deres indhold. Ønsker de en anden host eller support, skal de altså starte HELT forfra.

Bemærk: nogle firmaer sælger hostede løsninger lavet med WordPress

Bemærk: Der findes også hostede løsninger som er gode til prisen og sparer kunderne for mange problemer.

Bemærk: Der findes også løsninger der befinder sig midt i mellem hostede og selvejede løsninger, bare for at gøre forvirringen total.

Vil du eje eller leje?

Hostede løsninger kan sammenlignes med at bo til leje. Du betaler et månedligt beløb, du har begrænsede muligheder for at lave tingene, som du vil have det. Det arbejde du lægger i siden for at gøre den bedre, kan du ikke tage med, hvis du beslutter dig for at flytte. Til gengæld er der en vicevært, du kan bede om hjælp hos, og som sørger for at opdatere dit CMS.

En selvejet løsning med f.eks. WordPress kan sammenlignes med ejerbolig. Du kan lave det, lige som du vil, på godt og ondt. Hyr derfor en god håndværker, når du skal have bygget om eller til! Alt er dit, og det arbejde og de investeringer, du lægger i siden, bliver dit aktiv. Du betaler ikke leje, men der er selvfølgelig faste udgifter (hosting og evt. licenser), som typisk er lavere, end når du bor til leje. Der kommer heller ikke nogen vicevært opdaterer din side for dig, medmindre du selv hyrer en.

Sådan arbejder WEBessens med WordPress

Frihed for kunden

WEBessens laver løsninger, hvor kunden selv ejer hele sin hjemmeside, og hvor hosting og hjemmeside er adskilt. Kunderne kan til enhver tid finde en anden supporter eller lade en anden webleverandør overtage udvikling og vedligeholdelse af hjemmesiden. Dette gør jeg ud fra det princip, at kunderne skal vælge mig, fordi de synes, jeg er bedst og ikke pga. en eller anden unødvendig binding.

Essentielle løsninger

Når jeg skal udvikle en WordPress-side, gør jeg det ud fra følgende principper:

•        Hellere mindre og gennemarbejdet

•        Kvalitetsthemes typisk premium themes eller mine udvalgte

•        Så få plugins som muligt, afvejet i forhold til behov, sikkerhed, hastighed og økonomi

•        Gør det så nemt (som muligt) for kunden selv at rette indhold på hjemmesiden.

•        Passende sikkerhedsoptimering som standard

•        Passende hastighedsoptimering som standard

•        Basic SEO som standard.

•        Nem off-site backup og migration

•        Mulighed for support, udvikling  og service efterfølgende

•        Hjælp til selvhjælp, hvis kunden ønsker det